Consilierii locali si-au dat avizul de principiu pentru preluarea Portului Giurgiu

Consilierii locali si-au dat avizul de principiu pentru preluarea Portului Giurgiu

Consilierii locali au decis ieri, 17 octombrie, în cadrul unei ședinte extraordinare, că sunt de acord să avizeze, de principiu, preluarea Portului Giurgiu. Proiectul de hotărâre a primit 13 voturi “pentru”, astfel că municipalitatea va face demersurile necesare la Ministerul Transporturilor.
Înainte de a fi supus la vot proiectul de hotărâre, edilul şef Nicolae Barbu, și-a argumentat dorința de preluare, declarând că, în primul rând, portul este amplasat pe raza unităţii administrativ teritoriale a municipiului. Dacă în judeţul nostru ar fi existat mai multe porturi, ar fi fost justificată darea în administrare a acestora, unei singure entităţi, în speţă, Consiliului Judeţean, cum este cazul la Tulcea, a mai explicat primarul Nicolae Barbu. În plus, terenurile adiacente zonei portuare aparțin tot domeniului public al municipiului, fapt ce justifică o dată în plus necesitatea preluării de către Consiliul Local, și nu de către administrația județeană. Edilul șef a adus în discuţie şi situaţia în care Consiliul Judeţean ar prelua portul şi ar fi nevoit să solicite administraţiei locale cedarea terenurilor adiacente, în condiţiile implementării unui proiect de extindere.
Un alt argument prezentat de primarul municipiului a fost acela că municipalitatea are în derulare două proiecte care vizează Portul Giurgiu. Primul, început în 2011, este realizat în colaborare cu o firmă olandeză şi priveşte extinderea portului de mărfuri, proiect care necesită doar să fie reactualizat, acesta fiind inclus şi în cadrul Masterplanului Euroregiunii Giurgiu-Ruse, document programatic avizat şi promovat de Comisia Europeană. Cel de-al doilea, de asemenea inclus în Masterplan, face referire la un port de ambarcaţiuni şi poate fi implementat în cadrul Strategiei Dunării, mai ales că Primăria Giurgiu face parte din Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunării.
În concluzie, municipalitatea deţine în prezent atât terenurile, cât şi proiectele de dezvoltare pe zonele respective, astfel că preluarea Portului Giurgiu de către Consiliul Local, ar fi cea mai bună alternativă, a conchis edilul șef, care a amintit și despre șansele mai mari de atragere a investitorilor străini.

Ultima modificare: 18.10.2013 – 00:00 de către Primăria Giurgiu

Anteriorul La Giurgiu ar putea fi construit, cu sprijin UNESCO şi cu bani europeni,un Palat al Identităţii Europene

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.